April 23, 2012

Utrechtse Spoorpunt Express

Tijdens de dinsdagmarkt op het Smaragdplein in Hoograven zijn er maar weinig lokale producten te vinden. Hoewel alle marktkooplieden en venters direct uit de regio komen verkopen ze geen streekproducten. Als reactie ontwerpen Dorus Faber en Petra Hekkenberg de ‘Utrechtse Spoorpunt Express’, een mobiele kar die ingezet wordt tijdens de wekelijkse versmarkt. Het typische Utrechts koekje ‘de spoorpunt’ gaat Utrecht op de markt vertegenwoordigen. De ‘Utrechtse Spoorpunt Express’ haalt, bij de bakkers uit de buurt, koek- en broodkruimels op die overblijven na het bakproces. Op de markt worden de kruimels vermalen en, na toevoeging van roomboter, in een taartvorm geperst. Nadat de bovenkant een roze glazuur laag heeft gekregen wordt de taart in punten gesneden; De Spoorpunt is klaar om geproefd te worden. Heerlijk met een kopje thee.

Waar en Wanneer: Op dinsdagen in mei van 12.00 tot 14.00 uur op de wekelijkse Versmarkt Smaragdplein. Op andere dagen in de bibliotheek Hoograven, Smaragdplein 100. Maandag, woensdag 14.00 tot 18.00 uur, Donderdag gesloten, Vrijdag 14.00 tot 20.00 uur, Zaterdag 10.00 tot 15.00 uur. Op 30 april: 10.00 tot 12.00 uur, Twijnstraat, Hoograven en van 12.00 tot 14.00 uur, Bakkersbrug, Utrecht Centrum.

April 23, 2012

Weekmarkt

De wekelijkse versmarkt is in verandering. De tijd dat bezoekers alleen kwamen voor de goedkoopste aardappelen is zo goed als voorbij . De markt wordt steeds meer een plek van vermaak en consumptie. Een plek waar je komt om alle lagen van de bevolking eens goed te begluren, terwijl de marktkooplui de oren van je hoofd bulderen met hun nieuwste aanbiedingen. Toch maakt het weinig uit of je dat nu in Nederweert of in Bovenkarspel doet. DF+PH

April 23, 2012

Spoorpunt

De spoorpunt is een typische Utrechtse lekkernij die is ontstaan in de crisisjaren. Deze koek werd gemaakt van alle kruimels en restanten die overbleven bij het bakproces in de bakkerij. Zo kon het voorkomen dat de smaak en de inhoud van deze koek nog wel eens verschilde. Het mag dan met recht een ‘seizoensgebonden product’ genoemd worden omdat bijvoorbeeld na de feestdagen er stukjes pepernoot en speculaas in de koek te vinden zijn. Het recept en de inhoud verschillen nog wel eens per bakker. Wat overeenkomt zijn de typische puntvorm en de flinke laag glazuur waarmee het geheel afgemaakt wordt. DF+PH

May 1, 2012

Utrechtse Spoorpunt & Utrecht Manifest NO.4

De Utrechtse spoorpunt heeft het logo van Utrecht Manifest No.4 gekregen.

May 3, 2012

Utrechtse Spoorpunt Express op de markt

Op dinsdag 1 mei heeft de Utrechtse Spoorpunt Express van de ontwerpers Dorus Faber en Petra Hekkenberg voor het eerst de weekmarkt om het Smaragdplein in Hoograven aangedaan. Elke dinsdag in mei kunt u naar de markt op de spoorpunt te proeven.

1. Verzamelen brood- en koekkruimels bij bakkers uit de buurt.

2. Vermalen van de Koek-en broodkruimels.

3. Naar de markt rijden.

4. Toevoegen gesmolten roomboter. 5. Persen koek en toevoegen glazuurlaag. 6. Koelen en dan proeven.

Utrechtse Spoorpunt Express op de weekmarkt op het Smaragdplein in Hoograven

May 3, 2012

Utrechtse Spoorpunt Express tijdens opening

Dorus Faber en Petra Hekkenberg rijden de Utrechtse Spoorpunt Express naar de openingsplek bij Tamoil.

De smaak van de Utrechtse Spoorpunt werd hoog gewardeerd.

May 16, 2012

Utrechtse Spoorpunt Express op de markt

Op dinsdag 16 mei was de Utrechtse Spoorpunt Express weer op de weekmarkt op het Smaragdplein.

Eerst werden er brood- en koekkruimels verzameld bij de bakkers in de buurt.

Er wordt boter en honing toevoegd waarna het mengsel tot een platte taart geperst wordt.

Veel Utrechters hebben goede herinneringen aan de Spoorpunt. Een lekkernij die bijna nergens meer te krijgen is.

May 24, 2012

Utrechtse Spoorpunt Express in Bibliotheek Hoograven

foto Ralph Kämena

Op alle dagen van de week, behalve op de marktdag, staat de Utrechtse Spoorpunt Express opgesteld in de entree van Bibliotheek Hoograven.

foto Ralph Kämena

May 2, 2012

Utrechtse Spoorpunt Express in het AD

Spoorpunt in AD. Een oude man verteld: "Vroeger hadden we niet veel geld. Dus kochten we spoorpunten. Dat was het goedkoopste gebak dat er was. Ik geloof 7 cent per punt."

Ester van de Wiel, Utrecht Manifest, Werklandschap EET