April 23, 2012

Pestohalte

De nieuwe werker is snel en slow tegelijk. Werk en vrije tijd lopen steeds vaker door elkaar heen. Een snelle, maar bewust gekozen maaltijd komt er tussendoor: het snelle slowfood. Biologisch geproduceerde verse ingrediënten op een dik belegd broodje, in plaats van fastfood en de zelf gesmeerde boterham. De pestohalte laat zien hoe slowfood toch snel kan zijn. Neem de tijd om zelf pesto's te maken met allerlei soorten kruiden uit de vensterbank, moestuin of uit het wild, dan heb je de rest van de week een snelle voedzame maaltijd. De houdbaarheidsdatum van zelfgemaakte pesto is één werkweek. De Pestohalte staat in mei op pluk- en pauzeplekken in Utrecht.

De Pestohalte in aanbouw. In samenwerking met: Jozef Bertens en de koks Edwin Flores, Eric Miete en Caroline Zeevat.

Deel van de keuken van de Pestohalte.

Waar en Wanneer: Vaste standplaats is in de boomgaard van Kinderboerderij Nieuw Rotsoord, Briljantlaan 101, Utrecht. Alle middagen van 13.00 tot 17.00 uur geopend.

April 20, 2012

Pestohalte

Model van de Pestohalte Een mobiele pesto keuken waar tegelijktijd gekweekt, geproduceerd, bereid en geconsumeerd wordt.

April 24, 2012

Workshops Pestomaken

De pestohalte laat zien hoe slowfood toch snel kan zijn. Neem de tijd om zelf pesto's te maken met allerlei soorten kruiden uit de vensterbank, moestuin of uit het wild, dan heb je de rest van de week een snelle voedzame maaltijd. In drie verschillende workshops leer je kruiden kweken en verzamelen. Van de verzamelde kruiden maak je zelf een ochtendpesto, middagpesto en avondpesto. De houdbaarheidsdatum van zelfgemaakte pesto is één werkweek. De Pestohalte staat in mei op pluk- en pauzeplekken in Utrecht.

Schematische weergave van het bereiden van een pesto.

6 mei:
Wilde Kruiden Pesto workshop met de kok Edwin Flores van Casa Foresta. Van 12.00 tot 16.00 bij de Veldkeuken in Amelisweerd.

11 mei:
Cress Pesto workshop met de kok Eric Miete van Koppert Cress. Van 12.00 tot 16:00 uur in de Botanische Tuinen van de Uithof.

25 mei:
Moestuin Kruiden Pesto workshop met de kok Caroline Zeevat. Van 11.00 tot 15.00uur in de boomgaard van Nieuw Rotsoord.

Kosten voor deelname aan een workshop zijn € 10,- per persoon. Er kunnen maximaal 12 personen deelnemen aan een Workshop. Reserveren kan via:info@maaikebertens.nl

April 29, 2012

Pestohalte bijna klaar

Pestohalte uitgeklapt

Zaailingen van kruiden voor in de Pestohalte

May 3, 2012

Pestohalte in de Boomgaard

de Pestohalte in de Boomgaard van (kinder)boederij Nieuw Rotsoord. Op deze lokatie geeft de kweker/kok Caroline Zeevat op 25 mei een Moestuin Kruiden Pesto workshop van 11.00 tot 15.00uur. Reserveren kan via: info@maaikebertens.nl

De Pestohalte is en mobiele pesto keuken waar tegelijktijd als pauzemoment gekweekt, geproduceerd, bereid en geconsumeerd wordt.

Er waren 3 soorten pesto's te proeven: een ontbijt-, lunch- en dinerpesto. Andere workshop data: 6 mei: Van 12.00 tot 16.00 bij de Veldkeuken in Amelisweerd. Wilde Kruiden Pesto workshop met de kok Edwin Flores (Casa foresta) 11 mei: Van 12.00 tot 16:00 uur in de Botanische Tuinen van de Uithof. Cress Pesto workshop met de kok Eric Miete (Koppert Cress). Deelname per workshop €10,- p/p Max. 12 personen per Workshop. Reserveren kan via:info@maaikebertens.nl

May 7, 2012

Pestohalte in Amelisweerd

Op zaterdag 6 mei heeft de Pestohalte bij de Veldkeuken in Amelisweerd een wilde kruiden pesto workshop met de kok Edwin Flores georganiseerd. Volgens de ontwerper Maaike Bertens werden de Pestohalte en workshop goed ontvangen; de deelnemers waren enthousiast en wandelaars kwamen nieuwsgierig een kijkje nemen. Het was een mooie zonnige dag.

Tijdens een boswandeling worden wilde kruiden zoals daslook en brandnetel verzameld.

In een boekje kan elke deelnemer een specimen van de verschillende wilde kruiden verzamelen en een bijpassend pestorecept noteren.

Sorteren, malen, mengen.

Pesto van hondsdraf, geitenkaas, hazelnoten en koolzaadolie klaar om te proeven. Zonderconserveringsmiddelen één week houdbaar. (100% van Hollandse bodem)

May 11, 2012

Workshop Cresspesto verplaatst

De CRESS workshop in de Pestohalte van Maaike bertens is verplaatst van vrijdag 11 naar zondag 13 mei. De workshop duurt van 13.00 tot 16.00 uur. Ook de lokatie is veranderd naar de boomgaard van Kinderboerderij Nieuw Rotsoord.
Reserveren kan via info@maaikebertens.nl

May 25, 2012

Workshop pesto maken met Caroline Zeevat

Op vrijdag 25 mei gaf Caroline Zeevat, bekend van het kweek-en kookboek 'Wilde venkel & rabarber', een workshop vanuit de Pestohalte van Maaike Bertens. Een groot deel van de ingrediënten werd geoogst uit de kruidentuin van (kinder)boerdeij Nieuw rotsoord waar we al vaker te gast waren. Een deel van de geproduceerde pesto's waren onderdeel van het afsluitende diner 'Aan Tafel'.
Een fotoverslag van Ralph Kämena:

De Pestohalte in de boomgaard van Nieuwe Rotsoord. Wat een prachtige lommerijke plek.

In het roze schort caroline Zeevat.

Het malen van de kruiden.

en als laatste: afwassen

September 3, 2012

Pestohalte tijdens de Springerdagen

De Pestohalte geeft op zondag 7 oktober pesto workshops tijdens de Springerdagen. De lokatie is de Springertuin, een historische moes- en siertuin in Zuilen, Utrecht.

Pestohalte op 20 mei in de boomgaard van Nieuw Rotsoord. Foto: Ralph Kämena

Site van Springerdagen

Ook dit jaar valt er van alles te leren en te ontdekken op de Springerdagen. Zo kun je deelnemen aan verschillende workshops, waaronder een workshop Pesto maken bij een heuse pop-up keuken annex Pestohalte.

Ontwerper Maaike Bertens laat met de Pestohalte zien hoe slowfood toch snel kan zijn. In een mobiele keuken leert Maaike hoe je zelf pesto’s kunt maken met allerlei soorten kruiden uit de vensterbank, moestuin of uit het wild. Aan het einde van de workshop heb je genoeg pesto om ‘s avonds ook nog mee te kokkerellen.

Tussen 12.00 en 18.00 uur geeft Maaike meerdere workshops van elk een half uur. Per keer kunnen maximaal 6 personen deelnemen. Om te kunnen deelnemen aan de workshop betaal je slechts €2,50.

September 17, 2012

Het Oogstdiner: Niet lui, wel lekker!

Haal uw mooiste bord tevoorschijn en poets het bestek vast op. Want het is tijd voor weer een heel bijzonder feestje. Voor de vijfde keer organiseren we als prelude op het festival een Oogstdiner. Onder het motto Geen lui-wel-lekker-land! hebben we een mooi menu samengesteld. Op vrijdagavond 21 september gaan we niet alleen samen dineren, maar zorgen we ook voor elkaar: we gaan samen lekker koken! Lees er meer over in deze nieuwsbrief.

Meteen reserveren kan ook, via dit formulier. Wees er snel bij, want vol=vol!

Wanneer: Vrijdag 21 september 18:00 - 23:00
Waar: Heemraadsplein, Rotterdam
€ 32,50 per persoon, inclusief welkomstdrankje

Ester van de Wiel, Utrecht Manifest, Werklandschap EET