February 29, 2012

Casper Schuuring, Frank Stroeken, Marcel Blekendaal en Noël van Dooren / EET

Hoe kunnen we industriële biotopen inzetten voor voedselproductie? Kan de stedeling zelf of collectief voedsel verbouwen in zijn wijk? Kan het groen in de legenda ook eetbaar zijn? Welke biotopen treffen we aan in het werklandschap? Wat kan er in dit landschap geteeld worden? Wie is de stadboer?

March 22, 2011

Vragen aan Marcel Blekendaal

Wat zijn de verhalen van de stadsboer? Welke reis maak je door een eetbaar landschap?

April 23, 2012

Utrecht Kiemt: Kwekerij zonder Land

De Kwekerij zonder Land jaagt een maand lang stadslandbouw in Utrecht aan. In de Kwekerij vind je de kaart te zien die voor het project Utrecht Kiemt! gemaakt is. Die kaart daagt uit tot een discussie over de mogelijkheden van stadslandbouw in de stad. De Kwekerij is een mini-tuincentrum waar 2500 planten te vinden zijn: de gewassen druif, framboos, aardbei, klimboon, pompoen, sla en groentekiemen. De Kwekerij geeft je tegen een symbolisch bedrag planten mee. Je plant die in Utrecht en kweekt ze met zorg verder op. Dat kan een veilige plaats als het balkon en de achtertuin zijn, maar beter is een meer prikkelende plek: het plantsoen, een plat dak, een leegstaand kantoor. Neem je een plant mee, stuur dan een foto terug die toont waar je de plant poot. De foto's worden in de Kwekerij opgehangen, zodat die in de loop van een maand zijn planten kwijtraakt en 2500 foto's rijker wordt.

Schets van de Kwekerij op het braakliggende Vicona terrein in Rotsoord. De kwekerij wordt eind april gebouwd. Met mederwerking van: Tom Woerdenbach, Marijne Beenhakker en Akke Brink

April 10, 2012

Gewas

Een gewas is een plant die eetbaar is of eetbare producten heeft en die specifiek in de stad op zijn plek is. Dat kan zijn omdat de stad als biotoop zeer geschikt is. Voorbeeld: druif of kiwi, die uitstekend groeien tegen zuidmuren. Of omdat de vruchten rijp gegeten moeten worden en kwetsbaar zijn, zoals aardbei. Pompoenen en bonen sluiten heel goed aan bij het dieet van groepen stadsbewoners en kunnen heel goed door die bewoners zelf geteeld worden. Tenslotte kiemen, die met hun vers geperst sap passen bij hedendaagse urbane patronen. NvD

Bonen

April 23, 2012

Utrecht Kiemt: Biotopische rondleidingen

Wandelen is niet alleen de lichaamsbeweging, maar ook een mentale oefening. Marcel Blekendaal, in de rest van het jaar Polderwachter, is in de maand mei de Wachter van Rotsoord. Hij neemt je mee op een wandeling langs de voor- en achterkanten van Rotsoord. De wandeling is een onderzoek dat dezelfde vraag stelt als die ten grondslag ligt aan de kaart van Utrecht Kiemt! Zie om je heen de stad Utrecht; zie om je heen Rotsoord en vraag je af welke concrete mogelijkheden voor stadslandbouw er zijn. Wie kan er hier voedsel telen? Wanneer? Hoe? Voor wie? De wandeling kiest soms de rechtstreekse weg en wil snel ter zake komen. Te duur? Te onpraktisch? Te vies? Valt af! Maar wandelen gaat ook over ongebaande paden. Daar begint het gesprek met: 'maar als we nu eens...' De wandeling begint en eindigt bij de Kwekerij zonder Land. Daar kun je je keuze aan planten meenemen.

Marcel Blekendaal als Polderwachter

February 1, 2012

Marcel Blekendaal

Beeldend kunstenaar, maker, bedenker en uitvoerder van Neerlands enige polderwachter.

"De polderwachter is een boswachter zonder bos. Dit wandelend kunstwerk is uw reisleider op het platte land. Met de polsstok wijst hij u op de waarde van het open landschap en het zicht op de Hollandse horizon. Tijdens de wandelingen leest de polderwachter voor uit de zangsporen van het omringende land en krijgt u, al luisterend, een hippe cursus landschaplezen.”

Marcel maakte deel uit van het project Zangsporen van het CBK. Hij is werkzaam vanuit de Stichtse Vecht, zeer betrokken bij het culturele klimaat in die gemeente en hij neemt hierin een voortrekkersrol. Zo is hij lid van het Cultuurplatform Vechtstreek, betrokken bij de open monumentendag en de planvorming rond het Cultuurfort Maarsseveen, voorzitter van de Nieuwe Hollandse Waterlinie loge Midden en voorzitter van de Vereniging Vrienden van de Vechtkronkels.

site polderwachter

May 3, 2012

Kwekerij zonder Land

Op donderdag 3 mei is de Kwekerij zonder Land gevuld met eetbare planten. Vanaf heden kunnen de planten daar tegen een tarief van 20 cent per stuk gekocht worden.

Waar en Wanneer:
Het plantenverdeelcentrum is geopend op
vr 11 - za 12 - zo 13 mei
vr 18 - za 19 - zo 20 mei
vr 25 - za 26 - zo 27 mei
vr 1 - za 2 - zo 3 juni
Steeds van 14.00 tot 17.00 uur.
Op het braakliggende Viconaterrein, ingang Rotsoord

Afbreekbare koffiebekers zijn gebruikt als kweek potjes.

400 Zaailingen worden omgepot.

De Kwekerij is een mini-tuincentrum waar 2500 planten te vinden zijn: de gewassen druif, framboos, aardbei, klimboon, pompoen, sla en groente¬kiemen. De Kwekerij geeft je tegen een sym¬bolisch bedrag planten mee. Je plant die in Utrecht en kweekt ze met zorg verder op. Dat kan een veilige plaats als het balkon en de ach¬tertuin zijn, maar is het liefst een meer prik¬kelende plek: het plantsoen, een plat dak, een leegstaand kantoor.

Neem je een plant mee, stuur dan een foto terug die toont waar je de plant poot. De foto’s worden in de Kwekerij opgehangen, zodat die in de loop van een maand zijn planten kwijtraakt en 2500 foto’s rijker wordt.

Op de tafel ligt een kleed met daarop de biotopenkaart van Utrecht. Deze kaart daagt uit tot een discussie over de mogelijkheden van stadslandbouw in de stad.

Veertig m2 rondom het verdeelcentrum is ontgonnen en ingezaaid met mosterdzaad. We hopen dat het in juni een mooi geel bloemenveld oplevert.

Alle foto’s van planten die ergens in Utrecht zijn neergezet worden op onze Facebookpagina getoond. Op de kaart in de kwekerij zonder land verschijnen gedurende de maand mei gele stippen. Die geven aan waar de meegenomen planten dan staan. Aan het eind van de maand mei moet de kwekwerij leeg zijn en de foto-galerij vol.

Volg ons op Facebook!

Op zondag 13 mei en 27 mei neemt Marcel Blekendaal je mee voor een wandelend onderzoek. De wandeling begint en eindigt bij de Kwekerij zonder Land. We Vertrekken om 14.00 uur.

May 13, 2012

Utecht Kiemt

De ontwerpers van Utrecht Kiemt kweken binnen in de verschillende bureau's de eetbare planten voor de Kwekerij zonder Land. Een prachtig uitzicht vanaf de werkplek.

Pompoenen in composteerbare koffiebekers.

May 14, 2012

Waar gaat uw voedsel verbouwen? Eetbare planten: € 0,20 per stuk

Het verdeelcentrum van de Kwekerij zonder Land is elke vrijdag, zaterdag en zondag geopend van 14.00 tot 17.00 uur. Op het braakliggende Viconaterrein, ingang Rotsoord.

Kies de gewassen die u wil verbouwen.

Aarbeien, pompoenen, courgettes?

Kies een geschikte plek in Utrecht.

En laat via facebook weten welke plek u gekozen hebt zodat de stadslandbouwkaart van Utrecht steeds een beetje completer wordt.

Facebook Utrecht KIemt

Ester van de Wiel, Utrecht Manifest, Werklandschap EET