April 23, 2012

Desktoop

De Desktoop biedt de werknemer een plek waar kan worden gewerkt en gekweekt binnen het 5e seizoen. NS

Werken en kweken gaan samen.

April 23, 2012

Desktoop in het Vijfde Seizoen

In haar onderzoek richtte Nienke Sybrandy zich op de vraag of er op de werkplek voedsel verbouwd kan worden. Naast de vier seizoenen buiten biedt het kantoorlandschap een vijfde seizoen. Dit kunstmatige seizoen, waar het altijd licht, droog, onbewolkt en 20 graden is, biedt de mogelijkheid gewassen te telen die aansluiten bij de lunch. Hier vermengt de kantooragenda zich met de kweekkalender. De Desktoop biedt de werknemer een plek waar werken en kweken samenkomen. Werkend aan de Desktoop wordt de werknemer door zijn gewassen omringt die hij terloops verzorgt. Het ladenblok onder het bureau, overbodig geworden doordat er minder gebruik wordt gemaakt van papier, is omgebouwd tot kas. De bureaulamp doet dienst als groeilamp. Welke nieuwe gebruiken en tradities zullen er ontstaan in het vijfde seizoen als de kantoorgrond in gebruik genomen wordt?

Model van de Desktoop. Nienke Sybrandy in samenwerking met Jeroen Wand.

In mei is de Desktoop te zien in het vijfde seizoen in de Toonzaal van Pastoe, Rotsoord 3, Utrecht. Nienke Sybrandy heeft Klaske Oenema uitgenodigd een hoorspel ‘het Kantoor’ te maken waarin ze antwoord geeft op de vraag hoe een werkdag eruit ziet als je bureau tegelijkertijd een kweek- en oogstplek is.

April 28, 2012

Desktoop in aanbouw

Werkplaats waarin de Desktoop gebouwd wordt.

Desktoop in aanbouw.

April 29, 2012

Bureaulade wordt kweekkast

Als onderdeel van de Desktoop is de bureaulade omgebouwd tot een kweekkast met LED verlichting.

May 4, 2012

Desktoop in Toonkamer

Afgelopen dinsdag 1 mei, de dag van de arbeid, is Utrecht Manifest No.4 geopend voor het publiek. Nienke Sybrandy ontwikkelde de afgelopen maanden een werkplek waar voedsel verbouwd kan worden.

De Desktoop, die ze samen met Jeroen Wand gemaakt heeft, biedt een plek waar werken en kweken samenkomen. Werkend aan de Desktoop wordt de werknemer door zijn gewassen omringt die hij terloops verzorgt.

Gebuikmakend van het kunstmatige seizoen waar het altijd licht, droog, onbewolkt en 20 graden is, wordt de kantooragenda gemengd met de kweekkalender.

Het ladenblok onder het bureau, overbodig geworden doordat er minder gebruik wordt gemaakt van papier, is omgebouwd tot kas. De bureaulamp doet dienst als groeilamp.

Klaske Oenema heeft het hoorspel 'het Kantoor' gemaakt waarin een beeld wordt geschetst van de nieuwe gebruiken die er ontstaan als de kantoorgrond in het vijfde seizoen in gebruik genomen wordt.

May 12, 2012

Eerste lunch

Op 9 mei is er voor het eerst een lunch geoogst van de Desktoop die opgesteld staat in de Toonkamer bij Pastoe.

Een glas verse muntthee en een salade van tomaat/basilicum bij de boterham met kaas.

July 20, 2012

Social design leidt tot innovatie

Het ladeblok van de Desktoop wordt een studieonderdeel voor ca 5 studenten van de HAS landbouw universiteit in Den Bosch. Onder leiding van Jasper den Besten, hoogleraar nieuwe kweek technieken, zullen studenten de lichtinstellingen bestuderen en testen met diverse gewassen die geschikt zijn voor een lunch. Er zullen voornamelijk ‘bijzondere’ gewassen geselecteerd worden als wasabi-sla en diverse thee kruiden. Start medio oktober 2012. Philips zal ook hiervoor de lampen beschikbaar stellen. Het proces zal tzt online te volgen zijn.

Foto Ralph Kämena

Ester van de Wiel, Utrecht Manifest, Werklandschap EET