February 29, 2012

Casper Schuuring, Frank Stroeken, Marcel Blekendaal en Noël van Dooren / EET

Hoe kunnen we industriële biotopen inzetten voor voedselproductie? Kan de stedeling zelf of collectief voedsel verbouwen in zijn wijk? Kan het groen in de legenda ook eetbaar zijn? Welke biotopen treffen we aan in het werklandschap? Wat kan er in dit landschap geteeld worden? Wie is de stadboer?

March 22, 2011

Vragen aan Casper Schuuring

Hoe kunnen we industriële biotopen inzetten voor voedselproductie? Welke tools en strategieën hebben we daarvoor nodig?

April 23, 2012

Utrecht Kiemt: Kwekerij zonder Land

De Kwekerij zonder Land jaagt een maand lang stadslandbouw in Utrecht aan. In de Kwekerij vind je de kaart te zien die voor het project Utrecht Kiemt! gemaakt is. Die kaart daagt uit tot een discussie over de mogelijkheden van stadslandbouw in de stad. De Kwekerij is een mini-tuincentrum waar 2500 planten te vinden zijn: de gewassen druif, framboos, aardbei, klimboon, pompoen, sla en groentekiemen. De Kwekerij geeft je tegen een symbolisch bedrag planten mee. Je plant die in Utrecht en kweekt ze met zorg verder op. Dat kan een veilige plaats als het balkon en de achtertuin zijn, maar beter is een meer prikkelende plek: het plantsoen, een plat dak, een leegstaand kantoor. Neem je een plant mee, stuur dan een foto terug die toont waar je de plant poot. De foto's worden in de Kwekerij opgehangen, zodat die in de loop van een maand zijn planten kwijtraakt en 2500 foto's rijker wordt.

Schets van de Kwekerij op het braakliggende Vicona terrein in Rotsoord. De kwekerij wordt eind april gebouwd. Met mederwerking van: Tom Woerdenbach, Marijne Beenhakker en Akke Brink

April 10, 2012

Gewas

Een gewas is een plant die eetbaar is of eetbare producten heeft en die specifiek in de stad op zijn plek is. Dat kan zijn omdat de stad als biotoop zeer geschikt is. Voorbeeld: druif of kiwi, die uitstekend groeien tegen zuidmuren. Of omdat de vruchten rijp gegeten moeten worden en kwetsbaar zijn, zoals aardbei. Pompoenen en bonen sluiten heel goed aan bij het dieet van groepen stadsbewoners en kunnen heel goed door die bewoners zelf geteeld worden. Tenslotte kiemen, die met hun vers geperst sap passen bij hedendaagse urbane patronen. NvD

Bonen

April 23, 2012

Utrecht Kiemt: Biotopische rondleidingen

Wandelen is niet alleen de lichaamsbeweging, maar ook een mentale oefening. Marcel Blekendaal, in de rest van het jaar Polderwachter, is in de maand mei de Wachter van Rotsoord. Hij neemt je mee op een wandeling langs de voor- en achterkanten van Rotsoord. De wandeling is een onderzoek dat dezelfde vraag stelt als die ten grondslag ligt aan de kaart van Utrecht Kiemt! Zie om je heen de stad Utrecht; zie om je heen Rotsoord en vraag je af welke concrete mogelijkheden voor stadslandbouw er zijn. Wie kan er hier voedsel telen? Wanneer? Hoe? Voor wie? De wandeling kiest soms de rechtstreekse weg en wil snel ter zake komen. Te duur? Te onpraktisch? Te vies? Valt af! Maar wandelen gaat ook over ongebaande paden. Daar begint het gesprek met: 'maar als we nu eens...' De wandeling begint en eindigt bij de Kwekerij zonder Land. Daar kun je je keuze aan planten meenemen.

Marcel Blekendaal als Polderwachter

February 1, 2012

Casper Schuuring

Architect Casper Schuuring is met zijn bureau GENT&MONK de recente winnaar van de Rietveld Architectuurprijs (vakjury en streekjury) voor het gebouw Creative Valley in Papendorp. Zijn projecten raken de relatie tussen stad en platteland.

Veldkeuken Amelisweerd en Culemborg
De Veldkeuken zou graag meer doen op Amelisweerd. Niet alleen catering maar ook meer educatie en verkoop van producten aan consumenten. Gedacht wordt aan samenwerking met de boeren in dit gebied: wat is nog hun toekomst als de stad oprukt en de recreatiedruk toeneemt. Welke (educatieve) rol kunnen ze vervullen en welke producten kunnen ze afzetten om te kunnen blijven boeren?

Dak als (groente)tuin
De gedachte van de daktuin komt overwaaien uit Amerika, Casper Schuuring wist hier concreet invulling aan te geven op Papendorp. Samen met de Dakboerin ontwikkelde hij voor Papendorp een daktuin met groenten, fruit en kruiden. Producten uit deze tuin worden gebruikt in de bedrijfskantine. Dit principe wordt binnekort ook toegepast in kantoren in Rotterdam, Hoofddorp en Amsterdam

UCH2018
Daarnaast is hij betrokken bij werkgroep van UCH2018 waarbij de mogelijkheden exploreertom tijdens 2018 het terrein Cartesiusweg/Lage weide te activeren. Het terrein vormt als het ware de brug tussen Leidsche Rijn en de oude stad.

Fort Werk aan het Spoel - cultureel erfgoed van de Nieuwe Hollandse Waterlinie - heeft meer dan drie eeuwen gefungeerd als defensielinie. Nu krijgt het Fort een culturele bestemming met mogelijkheden voor theater, workshops en kunsttentoonstellingen. Onderdeel van Werk aan het Spoel is het nieuwgebouwde Forthuis - haaks op de Goilberdingerdijk vormt het Forthuis een harmonisch geheel met de dakwelvingen en grasverheffingen van omliggende bunkers en vestingwal. In het ontwerp verwijzingen naar de militaire geschiedenis van de locatie. Op de uitkijktoren, op het overdekte terras, in het amfitheater ... Wandelaars, fietsers en cultuurliefhebbers kunnen op deze prachtige locatie aan de Lek ultiem genieten van weidse vergezichten, muziek en theater en dat alles onder het genot van overheerlijke gerechten van de Veldkeuken!

Site GENT&MONK

April 10, 2012

Platdak

Het platte dak is een categorie die heel goed de kansen en beperkingen van stadslandbouw toont. De tegenwerpingen zijn legio: draagkracht, veiligheid, droogte, bereikbaarheid zijn er een paar. Maar als we een oplossing vinden voor die problemen is er een groot areaal aan ruimte beschikbaar. ND

Plat dak Werkoord en LE:EN

March 21, 2011

Extremofiel

Een extremofiel is een organisme dat in extreme omstandigheden leeft. Letterlijk betekent het extremo (uiterst) fiel (beminnend). Sommige kunnen alleen leven bij watertemperaturen van rond de 120 graden Celsius, andere juist bij water van 2 graden Celsius. Er komen ook extremofielen voor tot 3,5 kilometer diep in de bodem. Weer anderen leven in zeer zout water, terwijl er ook extremofiele lithobionten zijn die leven in bijna geconcentreerd zwavelzuur, bijvoorbeeld in water bij een vulkaan. Sommige kunnen duizenden jaren lang bevroren zijn en gaan weer rustig verder met leven wanneer ze ontdooien. Bij een extremofiel gaat het om één of meerdere levensbehoeften die sterk afwijken ten opzichte van de meeste organismen, die leven in normale (dus de meest voorkomende) omstandigheden. Een aantal extremofielen heeft eigenschappen die niet bij andere levende wezens voorkomen: of ze hebben geen zuurstof nodig, of kennen geen fotosynthese, of gebruiken waterstof als voedsel en maken methaan (aardgas). Niet alleen soorten, maar hele ecosystemen zijn soms extremofiel. (bron: wikopedia) EW+CS

May 3, 2012

Kwekerij zonder Land

Op donderdag 3 mei is de Kwekerij zonder Land gevuld met eetbare planten. Vanaf heden kunnen de planten daar tegen een tarief van 20 cent per stuk gekocht worden.

Waar en Wanneer:
Het plantenverdeelcentrum is geopend op
vr 11 - za 12 - zo 13 mei
vr 18 - za 19 - zo 20 mei
vr 25 - za 26 - zo 27 mei
vr 1 - za 2 - zo 3 juni
Steeds van 14.00 tot 17.00 uur.
Op het braakliggende Viconaterrein, ingang Rotsoord

Afbreekbare koffiebekers zijn gebruikt als kweek potjes.

400 Zaailingen worden omgepot.

De Kwekerij is een mini-tuincentrum waar 2500 planten te vinden zijn: de gewassen druif, framboos, aardbei, klimboon, pompoen, sla en groente¬kiemen. De Kwekerij geeft je tegen een sym¬bolisch bedrag planten mee. Je plant die in Utrecht en kweekt ze met zorg verder op. Dat kan een veilige plaats als het balkon en de ach¬tertuin zijn, maar is het liefst een meer prik¬kelende plek: het plantsoen, een plat dak, een leegstaand kantoor.

Neem je een plant mee, stuur dan een foto terug die toont waar je de plant poot. De foto’s worden in de Kwekerij opgehangen, zodat die in de loop van een maand zijn planten kwijtraakt en 2500 foto’s rijker wordt.

Op de tafel ligt een kleed met daarop de biotopenkaart van Utrecht. Deze kaart daagt uit tot een discussie over de mogelijkheden van stadslandbouw in de stad.

Veertig m2 rondom het verdeelcentrum is ontgonnen en ingezaaid met mosterdzaad. We hopen dat het in juni een mooi geel bloemenveld oplevert.

Alle foto’s van planten die ergens in Utrecht zijn neergezet worden op onze Facebookpagina getoond. Op de kaart in de kwekerij zonder land verschijnen gedurende de maand mei gele stippen. Die geven aan waar de meegenomen planten dan staan. Aan het eind van de maand mei moet de kwekwerij leeg zijn en de foto-galerij vol.

Volg ons op Facebook!

Op zondag 13 mei en 27 mei neemt Marcel Blekendaal je mee voor een wandelend onderzoek. De wandeling begint en eindigt bij de Kwekerij zonder Land. We Vertrekken om 14.00 uur.

May 13, 2012

Utecht Kiemt

De ontwerpers van Utrecht Kiemt kweken binnen in de verschillende bureau's de eetbare planten voor de Kwekerij zonder Land. Een prachtig uitzicht vanaf de werkplek.

Pompoenen in composteerbare koffiebekers.

May 14, 2012

Waar gaat uw voedsel verbouwen? Eetbare planten: € 0,20 per stuk

Het verdeelcentrum van de Kwekerij zonder Land is elke vrijdag, zaterdag en zondag geopend van 14.00 tot 17.00 uur. Op het braakliggende Viconaterrein, ingang Rotsoord.

Kies de gewassen die u wil verbouwen.

Aarbeien, pompoenen, courgettes?

Kies een geschikte plek in Utrecht.

En laat via facebook weten welke plek u gekozen hebt zodat de stadslandbouwkaart van Utrecht steeds een beetje completer wordt.

Facebook Utrecht KIemt

June 10, 2012

Kwekerij zonder land doneert aan buurttuin 'De Halte'

Vandaag is de tweede donatie van planten naar de initiatiefnemers van buurttuin 'De Halte' gegaan in Leidsche Rijn. Asia Komarova en Txell Blanco (klinkt echt als inwoners van een hollandse VINEX, niet?) gaan onze druiven, frambozen en aardbeien inzetten als frame voor de tuin op een braakliggend stuk bij station Terwijde. Maar voor de zomer gaan de planten nog even in hun eigen volkstuin!

Zie ook deze link.

June 5, 2012

Verspreiding van Kwekerij zonder Land

Overzicht op 25 mei 2012. Foto Ralph Kämena.

Kaart op 25 mei. Foto Ralph Kämena.

De kaart trekt aandacht: waar zullen we de framboos neerzetten? Of hoe fietsen we naar school? Foto Ralph Kämena.

Elke gele stip is een plantje: een druif, boon, aardbei, courgette of framboos die ergens in de stad is beland. Het is de laatste stand op het moment dat de Kwekerij zonder Land het viconaterrein verlaten heeft.

Kaart Utrecht Kiemt. Het rode kader omvat Rotsoord.

June 9, 2012

Kwekerij zonder Land doneert aan Voedselbanktuin

De kwekerij zonder Land doneerde ook planten aan de voedselbank. Het gaat om ATV de Hoge Woerd waarvan leden naast een eigen tuin ook een gezamenlijke tuin beheren voor de Voedselbank. Prachtig initiatief. Ze kregen zaterdag tientallen aardbeienplanten, klimbonen en courgettes.

Ester van de Wiel, Utrecht Manifest, Werklandschap EET