February 8, 2012

Buitenbrouwerij / Henriette Waal

Op zaterdag 3 en 10 maart zal de Buijtenbrouwerij naar Rotsoord komen om samen met lokale bierbrouwers op zoek te gaan naar de juiste ingredienten en recepten voor het Rotsoord bier. Op beide dagen zal bier gebrouwen worden dat na een rijpingsproces van 2 maanden in mei geproefd kan worden.

Buitenbrouwerij tijdens Eetbaar Landschap. foto: Ralph Kämena

In de zomer van 2009 is de Rioolwaterzuiveringinstallatie Tilburg de uitvalsbasis geweest van zes kunstenaars / ontwerpers. Op uitnodiging van Ester van de Wiel werkten ze aan Eetbaar Landschap en ontwikkelden ze ‘tools’ om de smaak van het landschap te kunnen proeven.

Henriëtte Waal werkte samen met amateurbrouwerij de Roerstok aan een Buitenbrouwerij om een nog onbestaand 'Tussenlandbier' te ontwikkelen. Om inzicht te krijgen in de wereld van de amateurbrouwers ging ze op bezoek bij een aantal thuisbrouwers die in de weekenden vanuit schuurtjes en garages eigen smaken ontwikkelen.

Er werden een aantal kruidenverzamel- en inventarisatietochten georganiseerd waarbij het omliggende landschap als ingrediëntentuin voor het 'Tussenlandbier' werd verkend. Hoe ziet een landschap eruit als het op de tong wordt waargenomen? Wat als een recept de vorm van een wandeling heeft?

De mobiele Buitenbrouwerij van Henriëtte Waal is één van de tools die uit Eetbaar Landschap ontstaan is. Inmiddels uitgebreid met een waterzuiveringsinstallatie en een bar worden er op verschillende plaatsen lokale bieren gebrouwen.

Tussenlandbier tijdens Eetbaar Landschap. Met lokale oogstbare ingrediënten zoals rode klaver en lindebloesem

De uitgebreide Buitenbrouwerij in 2011 tijdens DagHap in DenHaag. foto: Henriette Waal

www.henriettewaal.nl

February 26, 2012

Buitenbrouwerij brouwt Rotsoordbier

Brouwlokatie 1: boomgaard van Nieuw Rotsoord

Op zaterdag 3 en 10 maart brouwt de mobiele Buitenbrouwerij op uitnodiging van Utrecht Manifest een speciaal Rotsoordbier.

Henriëtte Waal brouwt samen met lokale (thuis)brouwers een Rotsoord bier. Hiervoor zal de mobiele buitenbrouwerij naar Rotsoord komen. Ingrediënten uit de wijk vormen de basis voor de receptuur. Lokale amateurbrouwers brouwen per keer 50 liter Rotsoordbier. Amateurbrouwers en andere geïnteresseerden uit Rotsoord, Hoograven, of elders uit Utrecht, zijn vanaf 11 uur van harte welkom om deel te nemen aan het brouwproces.

Brouwdag 1, zaterdag 3 maart, 11-18 uur
Lokatie: De eerste brouwlocatie is in de boomgaard van Nieuw Rotsoord (entree aan Rotsoordzijde). Het eerste bier wordt gemaakt met het lokale tapwater, Rotsoord-honing en lavendel uit de tuin.

Brouwdag 2, zaterdag 10 maart, 11-18 uur
Lokatie: In de wasstraat van Tamoil, Briljantlaan 15, Rotsoord. De wasinstallatie biedt ook uitstekende mogelijkheden als koel-installatie tijdens het bierbrouwproces.

De Buitenbrouwerij is een ‘tool’ die door de ontwerper Henriëtte Waal ontwikkeld is voor het project ‘Eetbaar Landschap’ in Tilburg (2009). ‘Met de Buitenbrouwerij is het mogelijk om op locatie een uniek bier te brouwen. Zo leren amateurbrouwers elkaar en hun omgeving op een bijzondere manier kennen,’ aldus Henriëtte Waal.

Het bier heeft zeker 2 maanden nodig om te rijpen. Tijdens de eindmanifestatie in mei 2012 zal het Rotsoord bier te proeven zijn in de Buitenbar, die onderdeel is van de Buitenbrouwerij.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Stichting Utrecht Biënnale / Elly Albers: 030 2585 556.

Lokale ingrediënten Rotsoordbier 1: lavendel, lindehoning

Water Rotsoordbier 1

Maischen is een onderdeel van het bierbrouwproces. Tijdens het maischen wordt de geschrote mout gemengd met warm water. De enzymen die tijdens dit proces vrijkomen breken het zetmeel in de mout af tot enkelvoudige suikers. Het mengsel dat uit dit proces voortkomt heet wort en bevat hoofdzakelijk de vrijgekomen enkelvoudige suikers. Na het maischen wordt het wort gescheiden van de bostel.

Na het maischen wordt het wort gescheiden van de bostel.

Bierbostel is een hoogwaardig eiwitrijk veevoer. De kippen van Nieuw Rotsoord genoten er van.

Lokale lindehoning van de bijen van Nieuw Rotsoord wordt vlak voor het koelen toegevoegd aan het brouwsel. De suikers in het wort worden tijdens de gisting in alcohol omgezet.

Zaterdag 10 maart, 11-18 uur. Lokatie 2: In de wasstraat van Tramoil, Briljantlaan 15, Rotsoord. De wasinstallatie biedt ook uitstekende mogelijkheden als koel-installatie tijdens het bierbrouwproces.

March 14, 2012

Buitenbrouwerij in AD

Op zaterdag 10 maart hebben we in de wasstraat van Tamoil het 2de Rotsoordbier gebrouwen. Het Algemeen Dagblad kwam polshoogte nemen.

Buitenbrouwerij in het Algemeen Dagblad op maandag 12 maart 2012.

March 21, 2011

Buitenbrouwerij

De mobiele Buitenbrouwerij van ontwerper Henriëtte Waal is één van de tools die tijdens Eetbaar Landschap ontwikkeld is. Met de Buitenbrouwerij wordt op lokatie met lokale ingredienten 50 liter speciaal bier gebrouwen. Inmiddels is de brouwerij uitgebreid met een waterzuiveringsinstallatie en een bar.

April 23, 2012

Buitenbrouwerij

De mobiele Buitenbrouwerij van ontwerper Henriëtte Waal is één van de tools die tijdens het project Eetbaar Landschap ontwikkeld is. Met de Buitenbrouwerij wordt op locatie met lokale ingrediënten 50 liter speciaalbier gebrouwen. Inmiddels is de brouwerij uitgebreid met een waterzuiveringsinstallatie en een bar. HW

Ester van de Wiel, Utrecht Manifest, Werklandschap EET