Maaike Bertens / EET

Public Pie in Milaan Foto: J.P. polman (zwart/wit)

Maaike Bertens (1981) studeerde aan de Design Academy Eindhoven bij de afdeling ‘man and public space’. Als vormgever maakt ze werk, waarbij de omgeving en het gehele proces rondom eten een belangrijk rol speelt.

Kijk op Bergeijk, afstudeerwerk DAE. foto: Maaike Bertens

In haar afstudeerwerk onderzocht ze de eetbeleving van ouderen. De serie dinerborden met historische plattegrondkaart sluit als een puzzel op elkaar aan, ieder bord toont een stukje van de gemeente en nodigt uit tot het vertellen van verhalen en anekdotes die daarin geborgen liggen. Daarnaast ontwierp ze servetten, geïnspireerd op de patronen van het landschap. De verkaveling die in hun tijd op gang kwam, leverde een grote bijdrage aan de vruchtbaarheid van ons land.

bordenreeks: Kijk op Amsterdam foto: Maaike Bertens

bord uit de reeks: Kijk op Eindhoven

Het project Public Pie ontstond vanuit een behoefte aan meer interactie in het publieke domein. Hiervoor werd een mobiele taartenbakkerij ontworpen, waarbij je je op een bankje boven de oven kunt verwarmen en zo de energie optimaler gebruikt. Er wordt zoveel mogelijk met producten uit de omgeving gewerkt.

Public Pie

Voor Eetbaar Landschap ontwierp ze ‘Tafelgoed’. Een servies geïnspireerd op de ondergrondse monumentale architectuur en een picknickplek op een hoogte van zes meter in de bomen. Daarboven kon in alle rust uitgekeken en gegeten worden. De lunch werd bereid met producten uit de omgeving.

Tafelgoed Eetbaar Landschap foto: Ralph Kämena

site Maaike Bertens

Pesto

Maaike Bertens werkt aan een mobiele pesto installatie voor Rotsoord. Hiervoor experimenteert ze met nieuwe combinaties van ingrediënten. Ze gebruikt daarbij niet alleen de bekende keukenkruiden zoals basilicum en koriander, maar ook cress (kiemen) en wilde kruiden.

De overige ingrediënten voor de pesto's worden binnen een straal van 20 km - met Rotsoord als centrum - verzamelt.
Momenteel brengt ze in kaart welke regionale producten beschikbaar zijn en doet ze tests met diverse kazen, zoals petit doruvael een zeer smaakvolle roodbacterie kaas.

Basil cress pesto. Een traditionele pesto met de basil cress heeft een wat grasachtige en aardse smaak. Dat is we wel even wennen als je een zelfgemaakte pesto met basilicum kruid gewent bent.

Experimenten van pesto's met cress. Vanwege de snelle groei (8 - 10 dagen) en voedzame aspecten worden experimenten gedaan van pesto's met cress (kiemen).

Notenkraker. Buurtbewomer en kunstenaar Carin van Dongen doneerde een flink deel van haar walnotenoogst en leende daarbij haar notenkraker uit.

Vragen aan Maaike Bertens

De werkweek kent momenten van ontspannen, wachten en pauzeren. Kan deze pauzetijd ingezet worden voor het kweken, bereiden en consumeren van voedsel op straat? Wat kan je in één week kweken? Wat zijn de Utrechtse ingrediënten en welke route leg je af om die te verzamelen?

Pesto

Pesto komt van het Italiaanse woord ‘pestle’, dat kan worden vertaalt als gestampt. De originele pesto genovese wordt bereid met basilicum, pecorino en/of parmezaanse kaas, pijnboompitten, extra vergine olijfolie, knoflook en zout. Een bekende variant is de Siciliaanse pesto, met zongedroogde tomaat en iets minder basilicum. Er zijn ook varianten met rucola, walnoten en ricotta. MB

Pesto (2)
Een ongekookte, smeerbare samenstelling van een kruid en minstens twee van de volgende ingrediënten: noten, kaas en/of olie. Het smaakpalet kan met een 4e of 5e ingrediënt verfijnd worden. De ingrediënten werden oorspronkelijk in een vijzel tezamen fijngewreven (vandaar de naam 'pesto' = gestampt). MB

Ontbijtpesto

Een pesto geschikt voor consumptie in de ochtend, op toast of in de yoghurt. Een voorbeeld is een pesto met rozemarijn, amandel, zachte geitenkaas en gedroogde abrikoos. MB

Pestohalte

De nieuwe werker is snel en slow tegelijk. Werk en vrije tijd lopen steeds vaker door elkaar heen. Een snelle, maar bewust gekozen maaltijd komt er tussendoor: het snelle slowfood. Biologisch geproduceerde verse ingrediënten op een dik belegd broodje, in plaats van fastfood en de zelf gesmeerde boterham. De pestohalte laat zien hoe slowfood toch snel kan zijn. Neem de tijd om zelf pesto's te maken met allerlei soorten kruiden uit de vensterbank, moestuin of uit het wild, dan heb je de rest van de week een snelle voedzame maaltijd. De houdbaarheidsdatum van zelfgemaakte pesto is één werkweek. De Pestohalte staat in mei op pluk- en pauzeplekken in Utrecht.

De Pestohalte in aanbouw. In samenwerking met: Jozef Bertens en de koks Edwin Flores, Eric Miete en Caroline Zeevat.

Deel van de keuken van de Pestohalte.

Waar en Wanneer: Vaste standplaats is in de boomgaard van Kinderboerderij Nieuw Rotsoord, Briljantlaan 101, Utrecht. Alle middagen van 13.00 tot 17.00 uur geopend.

Pestohalte

Model van de Pestohalte Een mobiele pesto keuken waar tegelijktijd gekweekt, geproduceerd, bereid en geconsumeerd wordt.

Receptenboekje

Receptenboekje van de Pestohalte. MB

Workshops Pestomaken

De pestohalte laat zien hoe slowfood toch snel kan zijn. Neem de tijd om zelf pesto's te maken met allerlei soorten kruiden uit de vensterbank, moestuin of uit het wild, dan heb je de rest van de week een snelle voedzame maaltijd. In drie verschillende workshops leer je kruiden kweken en verzamelen. Van de verzamelde kruiden maak je zelf een ochtendpesto, middagpesto en avondpesto. De houdbaarheidsdatum van zelfgemaakte pesto is één werkweek. De Pestohalte staat in mei op pluk- en pauzeplekken in Utrecht.

Schematische weergave van het bereiden van een pesto.

6 mei:
Wilde Kruiden Pesto workshop met de kok Edwin Flores van Casa Foresta. Van 12.00 tot 16.00 bij de Veldkeuken in Amelisweerd.

11 mei:
Cress Pesto workshop met de kok Eric Miete van Koppert Cress. Van 12.00 tot 16:00 uur in de Botanische Tuinen van de Uithof.

25 mei:
Moestuin Kruiden Pesto workshop met de kok Caroline Zeevat. Van 11.00 tot 15.00uur in de boomgaard van Nieuw Rotsoord.

Kosten voor deelname aan een workshop zijn € 10,- per persoon. Er kunnen maximaal 12 personen deelnemen aan een Workshop. Reserveren kan via:info@maaikebertens.nl

Pestohalte bijna klaar

Pestohalte uitgeklapt

Zaailingen van kruiden voor in de Pestohalte

Pestohalte in de Boomgaard

de Pestohalte in de Boomgaard van (kinder)boederij Nieuw Rotsoord. Op deze lokatie geeft de kweker/kok Caroline Zeevat op 25 mei een Moestuin Kruiden Pesto workshop van 11.00 tot 15.00uur. Reserveren kan via: info@maaikebertens.nl

De Pestohalte is en mobiele pesto keuken waar tegelijktijd als pauzemoment gekweekt, geproduceerd, bereid en geconsumeerd wordt.

Er waren 3 soorten pesto's te proeven: een ontbijt-, lunch- en dinerpesto. Andere workshop data: 6 mei: Van 12.00 tot 16.00 bij de Veldkeuken in Amelisweerd. Wilde Kruiden Pesto workshop met de kok Edwin Flores (Casa foresta) 11 mei: Van 12.00 tot 16:00 uur in de Botanische Tuinen van de Uithof. Cress Pesto workshop met de kok Eric Miete (Koppert Cress). Deelname per workshop €10,- p/p Max. 12 personen per Workshop. Reserveren kan via:info@maaikebertens.nl

Pestohalte in Amelisweerd

Op zaterdag 6 mei heeft de Pestohalte bij de Veldkeuken in Amelisweerd een wilde kruiden pesto workshop met de kok Edwin Flores georganiseerd. Volgens de ontwerper Maaike Bertens werden de Pestohalte en workshop goed ontvangen; de deelnemers waren enthousiast en wandelaars kwamen nieuwsgierig een kijkje nemen. Het was een mooie zonnige dag.

Tijdens een boswandeling worden wilde kruiden zoals daslook en brandnetel verzameld.

In een boekje kan elke deelnemer een specimen van de verschillende wilde kruiden verzamelen en een bijpassend pestorecept noteren.

Sorteren, malen, mengen.

Pesto van hondsdraf, geitenkaas, hazelnoten en koolzaadolie klaar om te proeven. Zonderconserveringsmiddelen één week houdbaar. (100% van Hollandse bodem)

Workshop Cresspesto verplaatst

De CRESS workshop in de Pestohalte van Maaike bertens is verplaatst van vrijdag 11 naar zondag 13 mei. De workshop duurt van 13.00 tot 16.00 uur. Ook de lokatie is veranderd naar de boomgaard van Kinderboerderij Nieuw Rotsoord.
Reserveren kan via info@maaikebertens.nl

Workshop pesto maken met Caroline Zeevat

Op vrijdag 25 mei gaf Caroline Zeevat, bekend van het kweek-en kookboek 'Wilde venkel & rabarber', een workshop vanuit de Pestohalte van Maaike Bertens. Een groot deel van de ingrediënten werd geoogst uit de kruidentuin van (kinder)boerdeij Nieuw rotsoord waar we al vaker te gast waren. Een deel van de geproduceerde pesto's waren onderdeel van het afsluitende diner 'Aan Tafel'.
Een fotoverslag van Ralph Kämena:

De Pestohalte in de boomgaard van Nieuwe Rotsoord. Wat een prachtige lommerijke plek.

In het roze schort caroline Zeevat.

Het malen van de kruiden.

en als laatste: afwassen

Pestohalte tijdens de Springerdagen

De Pestohalte geeft op zondag 7 oktober pesto workshops tijdens de Springerdagen. De lokatie is de Springertuin, een historische moes- en siertuin in Zuilen, Utrecht.

Pestohalte op 20 mei in de boomgaard van Nieuw Rotsoord. Foto: Ralph Kämena

Site van Springerdagen

Ook dit jaar valt er van alles te leren en te ontdekken op de Springerdagen. Zo kun je deelnemen aan verschillende workshops, waaronder een workshop Pesto maken bij een heuse pop-up keuken annex Pestohalte.

Ontwerper Maaike Bertens laat met de Pestohalte zien hoe slowfood toch snel kan zijn. In een mobiele keuken leert Maaike hoe je zelf pesto’s kunt maken met allerlei soorten kruiden uit de vensterbank, moestuin of uit het wild. Aan het einde van de workshop heb je genoeg pesto om ‘s avonds ook nog mee te kokkerellen.

Tussen 12.00 en 18.00 uur geeft Maaike meerdere workshops van elk een half uur. Per keer kunnen maximaal 6 personen deelnemen. Om te kunnen deelnemen aan de workshop betaal je slechts €2,50.

Rotterdamse Oogstdiner

Iets minder lui, maar wel lekker!
Op de vrijdagavond schuiven we waar aan tafel voor het Rotterdamse Oogstdiner. Hoewel aanschuiven? Niet voordat u de handen uit de mouwen steekt. Want het Oogstdiner wordt dit jaar voor een groot gedeelte 'eigengemaakt': bij de mensen thuis en op het Heemraadpslein, in de wel heel bijzondere 'designkeukens' van werklandschap EET. De Utrechtse Spoorpunt Express, de Pestohalte en de Voedselconvertors worden worden ingezet tijdens het diner. Samen met de overdadige regionale oogst natuurlijk: van het land en uit onze wateren!

Datum: vrijdag 21 september
Tijd: 17:00 - 23:00 uur
plaats: Heemraadsplein, Rotterdam

Ester van de Wiel, Utrecht Manifest, Werklandschap EET