Dorus Faber

Dorus Faber is een productontwerper die in December 2011 afstudeerde aan de Design Academy Eindhoven. Hij studeerde af bij de richting Man and Public Space waar hij met het project ‘De Bossche Marktwagen’ en ‘De Marktkraam van Delfshaven’ twee specifieke stedelijke producten een plaats gaf op de weekmarkt in de steden: Rotterdam en ‘s-Hertogenbosch. Kort na zijn studie startte hij zijn eigen studio waar hij zich richt op ontwerpen voor de publieke ruimte en het maken van maquettes. Hij werkt graag met voedsel en laat zich inspireren door ambacht, industrie en ruimtelijke ordening. Voor werklandschap EET heeft hij zijn studiegenote Petra Hekkenberg uitgenodigd om met hem samen te werken.

Website Studio Faber

de Bossche Bol

de Bossche Marktwagen
De Bossche bol is één van de bekendste handelsmerken van de stad Den Bosch. Deze bol is in heel Nederland verkrijgbaar bij de betere bakker, alleen de beste vind je in Den Bosch. Op de wekelijkse versmarkt in het centrum waar je deze soes met groeistuipen zou verwachten is nog geen enkele met slagroom en chocolade besmeurde mondhoek te vinden. De Bossche marktwagen is een verkoopwagen voor de Bossche bol en is specifiek ontworpen voor het marktplein in Den Bosch. Elke donderdag en zaterdag wordt de wagen naar de plek gereden waar vroeger het puthuis stond op het marktplein. De put was voor de Bosschenaren honderden jaren lang de enige bron van vers drinkwater. Deze is tot de grond gelijk gemaakt, voorzien van een enorme glasplaat en een fontein die het water recht de lucht in schiet. De glasplaat is moeilijk toegankelijk wanneer de fontein zijn werk doet. Wanneer De Bossche marktwagen zijn koeling aansluit, klaart de glazen plaat langzaam op. De onderliggende put wordt weer zichtbaar en houdt de bovenstaande bollen op de perfecte temperatuur.

De Bossche bollen worden gekoeld door koud water uit de onderliggende put rond te pompen.

Model van Bossche marktwagen.

Bossche marktwagen op de wekelijkse versmarkt in 's-Hertogenbosch.

Vragen aan Dorus Faber

Welke typisch Utrechtse gerechten of producten zijn er? Zijn deze op de Utrechtse markten herkenbaar als lokale specialiteit? Op welke wijze worden ze aan de man gebracht tijdens de dinsdagmarkt op het Smaragdplein?

Utrechtse Spoorpunt Express

Tijdens de dinsdagmarkt op het Smaragdplein in Hoograven zijn er maar weinig lokale producten te vinden. Hoewel alle marktkooplieden en venters direct uit de regio komen verkopen ze geen streekproducten. Als reactie ontwerpen Dorus Faber en Petra Hekkenberg de ‘Utrechtse Spoorpunt Express’, een mobiele kar die ingezet wordt tijdens de wekelijkse versmarkt. Het typische Utrechts koekje ‘de spoorpunt’ gaat Utrecht op de markt vertegenwoordigen. De ‘Utrechtse Spoorpunt Express’ haalt, bij de bakkers uit de buurt, koek- en broodkruimels op die overblijven na het bakproces. Op de markt worden de kruimels vermalen en, na toevoeging van roomboter, in een taartvorm geperst. Nadat de bovenkant een roze glazuur laag heeft gekregen wordt de taart in punten gesneden; De Spoorpunt is klaar om geproefd te worden. Heerlijk met een kopje thee.

Waar en Wanneer: Op dinsdagen in mei van 12.00 tot 14.00 uur op de wekelijkse Versmarkt Smaragdplein. Op andere dagen in de bibliotheek Hoograven, Smaragdplein 100. Maandag, woensdag 14.00 tot 18.00 uur, Donderdag gesloten, Vrijdag 14.00 tot 20.00 uur, Zaterdag 10.00 tot 15.00 uur. Op 30 april: 10.00 tot 12.00 uur, Twijnstraat, Hoograven en van 12.00 tot 14.00 uur, Bakkersbrug, Utrecht Centrum.

Electrotrekker

Een elektronisch vervoermiddel waarmee rolcontainers en andere rollende karren zonder lichamelijke belasting van de ene naar de andere plek gebracht kunnen worden. DF+PH

Spijkstaal trekker die omgebouwd wordt voor de Utrechte Spoorpunt Express

Weekmarkt

De wekelijkse versmarkt is in verandering. De tijd dat bezoekers alleen kwamen voor de goedkoopste aardappelen is zo goed als voorbij . De markt wordt steeds meer een plek van vermaak en consumptie. Een plek waar je komt om alle lagen van de bevolking eens goed te begluren, terwijl de marktkooplui de oren van je hoofd bulderen met hun nieuwste aanbiedingen. Toch maakt het weinig uit of je dat nu in Nederweert of in Bovenkarspel doet. DF+PH

Spoorpunt

De spoorpunt is een typische Utrechtse lekkernij die is ontstaan in de crisisjaren. Deze koek werd gemaakt van alle kruimels en restanten die overbleven bij het bakproces in de bakkerij. Zo kon het voorkomen dat de smaak en de inhoud van deze koek nog wel eens verschilde. Het mag dan met recht een ‘seizoensgebonden product’ genoemd worden omdat bijvoorbeeld na de feestdagen er stukjes pepernoot en speculaas in de koek te vinden zijn. Het recept en de inhoud verschillen nog wel eens per bakker. Wat overeenkomt zijn de typische puntvorm en de flinke laag glazuur waarmee het geheel afgemaakt wordt. DF+PH

Utrechtse Spoorpunt & Utrecht Manifest NO.4

De Utrechtse spoorpunt heeft het logo van Utrecht Manifest No.4 gekregen.

Utrechtse Spoorpunt Express op de markt

Op dinsdag 1 mei heeft de Utrechtse Spoorpunt Express van de ontwerpers Dorus Faber en Petra Hekkenberg voor het eerst de weekmarkt om het Smaragdplein in Hoograven aangedaan. Elke dinsdag in mei kunt u naar de markt op de spoorpunt te proeven.

1. Verzamelen brood- en koekkruimels bij bakkers uit de buurt.

2. Vermalen van de Koek-en broodkruimels.

3. Naar de markt rijden.

4. Toevoegen gesmolten roomboter. 5. Persen koek en toevoegen glazuurlaag. 6. Koelen en dan proeven.

Utrechtse Spoorpunt Express op de weekmarkt op het Smaragdplein in Hoograven

Utrechtse Spoorpunt Express tijdens opening

Dorus Faber en Petra Hekkenberg rijden de Utrechtse Spoorpunt Express naar de openingsplek bij Tamoil.

De smaak van de Utrechtse Spoorpunt werd hoog gewardeerd.

Utrechtse Spoorpunt Express op de markt

Op dinsdag 16 mei was de Utrechtse Spoorpunt Express weer op de weekmarkt op het Smaragdplein.

Eerst werden er brood- en koekkruimels verzameld bij de bakkers in de buurt.

Er wordt boter en honing toevoegd waarna het mengsel tot een platte taart geperst wordt.

Veel Utrechters hebben goede herinneringen aan de Spoorpunt. Een lekkernij die bijna nergens meer te krijgen is.

Utrechtse Spoorpunt Express in Bibliotheek Hoograven

foto Ralph Kämena

Op alle dagen van de week, behalve op de marktdag, staat de Utrechtse Spoorpunt Express opgesteld in de entree van Bibliotheek Hoograven.

foto Ralph Kämena

Utrechtse Spoorpunt Express in winkelcentrum Hoograven

Utrechtse Spoorpunt Express rijdt vanuit de bibliotheek naar het winkelcentrum Hoograven. Foto Ralph Kämena.

Utrechtse Spoorpunt Express in het winkelcentrum Hoograven. Foto Ralph Kämena.

Utrechtse Spoorpunt Express in het AD

Spoorpunt in AD. Een oude man verteld: "Vroeger hadden we niet veel geld. Dus kochten we spoorpunten. Dat was het goedkoopste gebak dat er was. Ik geloof 7 cent per punt."

Rotterdamse Oogstdiner

Iets minder lui, maar wel lekker!
Op de vrijdagavond schuiven we waar aan tafel voor het Rotterdamse Oogstdiner. Hoewel aanschuiven? Niet voordat u de handen uit de mouwen steekt. Want het Oogstdiner wordt dit jaar voor een groot gedeelte 'eigengemaakt': bij de mensen thuis en op het Heemraadpslein, in de wel heel bijzondere 'designkeukens' van werklandschap EET. De Utrechtse Spoorpunt Express, de Pestohalte en de Voedselconvertors worden worden ingezet tijdens het diner. Samen met de overdadige regionale oogst natuurlijk: van het land en uit onze wateren!

Datum: vrijdag 21 september
Tijd: 17:00 - 23:00 uur
plaats: Heemraadsplein, Rotterdam

Ester van de Wiel, Utrecht Manifest, Werklandschap EET