February 26, 2012

Buitenbrouwerij brouwt Rotsoordbier

Brouwlokatie 1: boomgaard van Nieuw Rotsoord

Op zaterdag 3 en 10 maart brouwt de mobiele Buitenbrouwerij op uitnodiging van Utrecht Manifest een speciaal Rotsoordbier.

Henriëtte Waal brouwt samen met lokale (thuis)brouwers een Rotsoord bier. Hiervoor zal de mobiele buitenbrouwerij naar Rotsoord komen. Ingrediënten uit de wijk vormen de basis voor de receptuur. Lokale amateurbrouwers brouwen per keer 50 liter Rotsoordbier. Amateurbrouwers en andere geïnteresseerden uit Rotsoord, Hoograven, of elders uit Utrecht, zijn vanaf 11 uur van harte welkom om deel te nemen aan het brouwproces.

Brouwdag 1, zaterdag 3 maart, 11-18 uur
Lokatie: De eerste brouwlocatie is in de boomgaard van Nieuw Rotsoord (entree aan Rotsoordzijde). Het eerste bier wordt gemaakt met het lokale tapwater, Rotsoord-honing en lavendel uit de tuin.

Brouwdag 2, zaterdag 10 maart, 11-18 uur
Lokatie: In de wasstraat van Tamoil, Briljantlaan 15, Rotsoord. De wasinstallatie biedt ook uitstekende mogelijkheden als koel-installatie tijdens het bierbrouwproces.

De Buitenbrouwerij is een ‘tool’ die door de ontwerper Henriëtte Waal ontwikkeld is voor het project ‘Eetbaar Landschap’ in Tilburg (2009). ‘Met de Buitenbrouwerij is het mogelijk om op locatie een uniek bier te brouwen. Zo leren amateurbrouwers elkaar en hun omgeving op een bijzondere manier kennen,’ aldus Henriëtte Waal.

Het bier heeft zeker 2 maanden nodig om te rijpen. Tijdens de eindmanifestatie in mei 2012 zal het Rotsoord bier te proeven zijn in de Buitenbar, die onderdeel is van de Buitenbrouwerij.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Stichting Utrecht Biënnale / Elly Albers: 030 2585 556.

Lokale ingrediënten Rotsoordbier 1: lavendel, lindehoning

Water Rotsoordbier 1

Maischen is een onderdeel van het bierbrouwproces. Tijdens het maischen wordt de geschrote mout gemengd met warm water. De enzymen die tijdens dit proces vrijkomen breken het zetmeel in de mout af tot enkelvoudige suikers. Het mengsel dat uit dit proces voortkomt heet wort en bevat hoofdzakelijk de vrijgekomen enkelvoudige suikers. Na het maischen wordt het wort gescheiden van de bostel.

Na het maischen wordt het wort gescheiden van de bostel.

Bierbostel is een hoogwaardig eiwitrijk veevoer. De kippen van Nieuw Rotsoord genoten er van.

Lokale lindehoning van de bijen van Nieuw Rotsoord wordt vlak voor het koelen toegevoegd aan het brouwsel. De suikers in het wort worden tijdens de gisting in alcohol omgezet.

Zaterdag 10 maart, 11-18 uur. Lokatie 2: In de wasstraat van Tramoil, Briljantlaan 15, Rotsoord. De wasinstallatie biedt ook uitstekende mogelijkheden als koel-installatie tijdens het bierbrouwproces.

Ester van de Wiel, Utrecht Manifest, Werklandschap EET

more from similar articles: